Voedingsadvies

Welkom

Welkom! Hier vind je meer info over voedingsadvies.

 • Wie kan bij ons terecht?
 • Wat doet een diëtiste?
 • Verloop van de consultaties
 • Praktisch en kostprijs
 • Een gezonde levensstijl
 • Voeding bij vegetarisme en veganisme
 • Voedingsadvies bij kinderen
 • Laag FODMAP-dieet
 • Voeding bij allergieën en intoleranties
 • Voedingsadvies bij ondervoeding
 • Voedingsadvies bij dysfagie
 • Voedingsadvies tijdens of na een kankerbehandeling

Wie kan bij ons terecht?

Zowel kinderen, volwassenen, gezinnen kunnen hier terecht met vragen of zorgen rond (gezonde) voeding? Heb jij of je kind gewichtsproblemen (ondervoeding, overgewicht) en wens je hierrond begeleiding? Ondervind jij of iemand uit je omgeving voedingsproblemen ten gevolge van een ziekte, een voedselallergie of voedselintolerantie?

Wie kan bij ons terecht
Wat doet een diëtiste

Wat doet een diëtiste?

Onze diëtiste coacht mensen naar gedragsverandering rond voeding en gezondheid. Ze geeft wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies op maat van de individu. Daarbij is ze een luisterend oor voor jullie vragen en zorgen rond voeding.

Het beroep van diëtist is een wettelijk erkend en beschermd paramedisch beroep met een opleiding van minstens 3 jaar. Hierin wordt de nodige wetenschappelijke kennis opgebouwd rond voeding en gezondheid om betrouwbaar advies te kunnen geven.

Verloop van de consultaties

 • De 1ste consultatie is een kennismaking. Hierbij ga ik na wat je vraag is rond voeding. We bekijken samen je eetpatroon en je leefsituatie.
 • Tijdens de 2de consultatie bekijken we hoe de eerste stappen naar een gezonde levensstijl verlopen. Welke invloed heeft de aangepaste voeding op jouw leven. Wat verloopt er goed? Welke obstakels kom je tegen?
 • Vanaf de 3de consultatie gaan we kijken hoe je je nieuwe levensstijl of aangepaste voeding kan volhouden. Je krijgt tips en tricks om het vol te houden. Wat bij feestjes? Hoe zit het in de winkel? Recepten, workshops, …
Verloop van de consultaties
Praktisch en kostprijs

Praktisch en kostprijs

 • Tarieven en duur consultatie:
  1ste consultatie (60-75 minuten): €60
  2de consultatie (60 minuten) in de praktijk of online: €60
  Vanaf 3de consultatie (30 minuten) in de praktijk of online: €30
 • Consultaties voor koppels of leden uit hetzelfde gezin(*):
  1ste consultatie (90 minuten) in de praktijk of online: €90
  2de consultatie (60 minuten) in de praktijk of online: €90
  Vanaf 3de consultatie (30 minuten) in de praktijk of online: €45
 • Betaling is mogelijk via bank app of payconiq.
 • Zowel voor kinderen als volwassenen bestaan er (gedeeltelijke) tussenkomsten door de mutualiteiten voor consultaties bij een erkende en gediplomeerde diëtist. Voor meer info neem je best zelf even contact op met je mutualiteit.
 • Belangrijk! Kan je toch niet op de afspraak aanwezig zijn, gelieve minstens 24u op voorhand te annuleren. Zoniet wordt de consultatie aangerekend.

(*) De consultaties voor koppels en leden uit hetzelfde gezin kunnen enkel als je partner of ander familielid ongeveer hetzelfde voedingspatroon heeft en als men voor dezelfde hulpvraag komt. Indien dit niet het geval is, is het beter om een afspraak te maken voor twee individuele consultaties zodat er meer tijd kan voorzien worden.

Een gezonde levensstijl

Het is misschien niet de eerste keer dat je dit hoort … Een gezonde levensstijl voor kinderen en volwassenen is belangrijk in de preventie van kanker en in de preventie en behandeling van obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere welvaartsziekten. Een gezonde levensstijl is meer dan gezonde voeding en een gezond gewicht. Het gaat ook over eetgedrag, beweging, slaap, lief zijn voor jezelf, emoties hanteren, …

Maar hoe begin je nu aan die gezonde levensstijl? Welke adviezen rond voeding en gezonde levensstijl zijn correct? Onze diëtiste geeft je hierbij graag advies. Misschien heb je al pogingen gedaan om een gezonde levensstijl aan te nemen, maar herval je steeds in oude gewoontes? Geen paniek, nieuwe gewoontes aannemen is nu eenmaal niet gemakkelijk.

Eerst gaan we kijken wat jouw hulpvraag en motivatie is, waarna we samen op weg gaan in de zoektocht naar jouw gezonde levensstijl. We werken met haalbare realistische doelstellingen om een resultaat op lange termijn te bekomen.

Een gezonde levensstijl
Voeding bij vegetarisme en veganisme

Voeding bij vegetarisme en veganisme

Denk je er al een tijdje over na om meer een plantaardig voedingspatroon aan te nemen? Wil je dit op een gezonde manier aanpakken en weet je niet goed waar te beginnen? Misschien neem je al een tijdje een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon aan en wil je graag aftoetsen of je dit op een gezonde manier aanpakt? Heb je voedingstekorten en je wil deze verbeteren?

Samen bekijken we jouw voedingspatroon en geef ik individueel advies rond hoe dit het best aan te pakken.

Voedingsadvies bij kinderen

Kinderen zijn geen kleine volwassenen en hebben op elke leeftijd (van baby tot adolescent) een optimale voeding nodig voor hun groei en ontwikkeling. Gezonde voeding is iets wat kinderen meedragen voor de rest van hun leven. Soms kan voeding moeilijker lopen door een allergie of intolerantie. Soms heeft je kind te maken met buikklachten. Eveneens kunnen kinderen en jongeren ook kampen met gewichtsproblemen (ondervoeding, overgewicht). Voedingsadvies kan helpen om de juiste informatie rond gezonde of aangepaste voeding te verkrijgen. Voor kinderen is dit vaak al spelenderwijs.

Daarnaast ontwikkelen kinderen ook eetgedrag. Evenwichtig eetgedrag gaat over de manier waarop we met onze voeding omgaan. Dit kunnen we samenvatten in een evenwicht tussen vier vaardigheden: gezellig, gevarieerd, geregeld en genoeg. Evenwichtig eetgedrag is voor elke leeftijd anders. Bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling van evenwichtig eetgedrag moeilijker. Tafelmomenten worden soms minder gezellig en soms is eten zelfs een strijd. Voeding kan minder gevarieerd worden. Eetmomenten zijn minder of net te geregeld. Eveneens kunnen sommige kinderen moeilijker honger en verzadiging aanvoelen (genoeg). Hierbij kan een (kinder)diëtiste begeleiding bieden. Als groeicoach kijkt ze naar wat er moeilijker loopt en wat er nodig is om je kind te laten groeien tot evenwichtige eter. Ze betrekt hier vaak het hele gezin bij. Vaak is dit in spelvorm of met workshops …

Voedingsadvies bij kinderen
Laag FODMAP-dieet

Laag FODMAP-dieet

Het FODMAP dieet wordt gebruikt in de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (IBS) en wordt voorgeschreven door een (huis)arts. IBS is een functionele ziekte waarbij de darm normaal is, maar de functie van de darm stoornissen vertoont. Zo reageert de darm heviger en is hij gevoeliger dan normaal, wat onder meer constipatie, diarree, krampen of winderigheid kan geven. Door het volgen van het laag FODMAP-dieet kent 75% van de mensen met IBS een duidelijke verbetering.

Voeding bij allergieën en intoleranties

Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met een voedselallergie of -intolerantie.

Heb jij of je kind de diagnose gekregen van een voedselallergie of intolerantie? Weet je niet waar te beginnen? Merk je reacties van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen? Volg je al een tijdje een aangepaste voeding voor een allergie, maar merk je hierop nog geen reacties? Dan kan onze (kinder)diëtiste je hierbij begeleiden in de juiste richting. Ze leert je kennis en vaardigheden om juist om te gaan met die voedselallergie of intolerantie. Ook begeleidt ze jou zodat je ook moeilijke momenten zoals uitstapjes, familiefeesten, reizen toch aangenaam kan beleven.

Voeding bij allergieën en intoleranties
Voedingsadvies bij ondervoeding

Voedingsadvies bij ondervoeding

Ben je de laatste tijd ongewenst vermagerd? Of kan je lichaam minder of minder goed voedingsstoffen opnemen? De oorzaak hiervan kan zowel fysisch, psychisch als sociaal-emotioneel zijn. Voedingsadvies op jouw maat kan helpen om de voedingstoestand opnieuw te verbeteren of niet onnodig te laten verslechteren en je zo weer beter in je vel te laten voelen.

Voedingsadvies bij dysfagie

Meer en meer mensen hebben te maken met slikstoornissen of dysfagie. Verschillende aandoeningen kunnen hiervan de oorzaak zijn: spierziekten, neurologische aandoeningen (parkinson, alzheimer), beroerte, mond- en keelkanker, ouderdom, …

Hierdoor ontstaat een verminderde eetlust, angst om te eten, ondervoeding, sociaal isolement, … In dit geval is het belangrijk om de voeding aan te passen zodat dit veiliger is, gemakkelijker verloopt en daarbij ook nog aantrekkelijk is. Hiervoor wordt er samen gewerkt met een logopediste die de consistentie zal bepalen die veilig is.

Voedingsadvies bij dysfagie
Voedingsadvies tijdens of na een kankerbehandeling

Voedingsadvies tijdens of na een kankerbehandeling

Voeding kan kanker niet genezen, maar kan wel een kankerbehandeling ondersteunen. De ziekte of de behandeling van kanker maakt het vaak moeilijk om het normale voedingspatroon te blijven behouden. Voedingsklachten zoals een verminderde eetlust, smaakveranderingen, slikproblemen en vermoeidheid, kunnen het eetpatroon beïnvloeden. Daarnaast kunnen er ook gewichtsproblemen optreden zoals ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename. Aangepast voedingsadvies kan hierbij ondersteuning bieden.

Na een kankerbehandeling kunnen voedingsklachten aanhouden. Een aangepaste voeding kan je klachten verminderen of zelfs verhelpen. Verder kan een optimale voeding ervoor zorgen om het risico op herval (van een bestaande of nieuwe kanker) te verminderen. Wat die optimale voeding is voor jou, bekijken we samen in functie van het traject dat je reeds doorliep.